• OPEN MODELS
  • Legendárny off road LADA NIVA má 40 rokov.

    Presne pred 40 rokmi, dňa 5. apríla 1977, sa začala písať história automobilu VAZ-2121 "Niva" – v tento deň sa začala sériová výroba legendy LADA NIVA 4x4.

    Lada 4x4 Niva bolo prvé jedinečné vozidlo kompletne navrhnuté na Volžskom automobilovom závode VAZ. Odborníci spoločnosti AVTOVAZ vytvorili skutočne unikátny model, ktorý začal novú éru v histórii 4WD (pohon 4x4) vozidiel.

    Vďaka svojej jedinečnej konštrukcii automobil Niva vytvoril nový segment na trhu s automobilmi. Vozidlo, ktoré bolo pôvodne vytvorené pre zložitý terén v podmienkach Sovietskeho zväzu sa stalo mimoriadne populárne nie len v domácom prostredí ale aj v zahraničí.

    V súčasnosti na planéte Zem nie je miesto, kde nenájdete legendárny off-road LADA NIVA. Niva úspešne funguje na všetkých kontinentoch, dokonca aj v Antarktíde.

    Automobil Niva preukázal svoju spoľahlivosť a schopnosť pracovať v extrémnych klimatických podmienkach na ruskej stanici Bellingshausen v Antarktíde.

    Niva tiež zdolala severný pól, Everest, Fujiyamu. V roku 1988 dosiahla na Evereste základný tábor vo výške 5200 metrov a v roku 1999 sa „vydriapala“ do výšky 5726 metrov nad morom na Tibetskú náhornú plošinu v Himalájach.

    LADA NIVA 4x4 sa stala základom pre vytvorenie rôznych modifikácií. V súčasnej dobe je narátaných okolo 30 verzií vozidiel, ktoré boli vyrobené na základe LADA 4х4 NIVA: pick-upy, obrnené vozidlá, plávajúce extremály, minivany, zásahové vozidlá pre políciu, zdravotnícku pomoc a pre pomoc v núdzových situáciách, atď. V histórii tohto vozidla boli aj také jedinečné projekty ako vojenské obojživelné vozidlá alebo dokonca cirkusové vozidlá, ktoré boli dané cvičeným medveďom voziť sa v kruhu manéže.

    Lada Niva odolala skúške času a vo svete má doslova s nikým neporovnateľné množstvo fanúšikov.